חלל בית החזה מכיל את הריאות והלב ונתחם על ידי הצלעות: מלפנים – הצלעות מתחברות לעצם החזה, הסטרנום; מאחור – הצלעות מתחברות לעמוד השדרה; גבול עליון – עצמות הבריח; גבול תחתון – הסרעפת.
שעור מספר 6
פגיעות חזה
חלל בית החזה מכיל את הריאות והלב ונתחם על ידי הצלעות: מלפנים – הצלעות מתחברות לעצם החזה, הסטרנום; מאחור – הצלעות מתחברות לעמוד השדרה; גבול עליון – עצמות הבריח; גבול תחתון – הסרעפת.
נגרם כתוצאה מחבלה לכלוב בית החזה.
מלבד כאבים עזים שישפיעו על הנשימה (הפצוע ינשום שטחי כתגובה לכאב), שבר בצלע יכול להיות מסוכן ביותר היות ועלול לגרום לנקב בריאה ולדימום משמעותי כתוצאה מפגיעה בעורקים וורידים הממוקמים מעל הצלע.
חזה מרפרף הינה פציעה הנוצרת כתוצאה משני שברים בצלע (לפחות) ובשתי צלעות סמוכות או יותר.
השברים יוצרים מקטע שאיננו מחובר לשאר כלוב הצלעות, אשר מפריע להתרחבות והתכווצות הריאה באופן תקין. בממוצע, במהלך השעתיים הראשונות השרירים מסביב למקטע ייצרו ספאזם (כיווץ) על מנת שבית החזה יתרחב באופן תקין בתהליך הנשימה, אך אחרי שעתיים השרירים יתעייפו והמקטע יהפוך למקטע מרחף והנשימה תיראה נשימה פרדוקסלית. נשימה פרדוקסלית נראית כבית חזה שעולה ויורד באופן תקין, חוץ מהמקטע המרפרף שייראה כאילו עולה כאשר בית החזה יורד, ויורד כאשר בית החזה עולה, וזאת משום שהוא איננו מחובר לשאר כלוב הצלעות.
חזה אוויר – Pneumothorax
פנאומוטורקס מתרחש כאשר אוויר מתוך הריאות או מהחלל החיצוני נכנס לחלל שבין קרומי הפלאורה, מפר את הלחץ שביניהם ומנתק את הריאות מהחלק הפנימי של הצלעות.
בתהליך השאיפה כלוב בית החזה מושך את קרום הפלאורה החיצוני, וזה מושך את הפנימי על ידי תת-לחץ (שבתורו הפנימי מושך את הריאות ומרחיב אותן). כאשר נכנס אוויר בין קרומי הפלאורה, תת-הלחץ יתבטל והריאה לא תתרחב כמו שצריך.
אם האוויר מגיע מהחלל החיצוני כתוצאה מחבלה חודרת, הפציעה נקראת חזה אוויר פתוח.
אם האוויר מגיע מתוך הריאה כתוצאה מניקוב, הפציעה נקראת חזה אוויר סגור.
בנוסף, קיים מצב אשר נקרא “חזה אוויר ספונטני – Spontaneous Pneumothorax” שקורה לרוב בקרב גברים גבוהים, רזים ומעשנים, עם היסטוריה משפחתית, שבו באופן ספונטני נוצר נקב קטן בריאה ואוויר זולג ממנה למרחב הפליאורלי.
באם מדובר בחזה אוויר פתוח הסימנים הם:
הטיפול ברמתנו הינו:
בבית החולים יטופל הפצוע על ידי החדרת נקז לתוך המרווח הפליאורלי אשר ינקז ממנו את האוויר.
דומה לחזה אוויר, ובהינתן השם החדש, ניתן להבין שחזה דם נוצר כאשר דם מצטבר בין קרומי הפלאורה.
מעבר לחומרת הפגיעה בתהליך הנשימה בדומה לחזה אוויר, סכנה נוספת בחזה דם היא איבוד דם מסיבי, שכן כל צד של בית החזה מסוגל להכיל כשליש מכמות הדם של מבוגר.
הסימנים של חזה דם הינם כמו הסימנים של חזה אוויר בתוספת סימני הלם בעקבות הדמם הנרחב:
הטיפול הניתן על ידנו זהה לטיפול בחזה אוויר (אם כי חובש ומעלה יוכל לתת גם עירוי). הטיפול בבית חולים גם הוא זהה – הכנסת נקז חזה על מנת לנקז את הדם מהחלל הפליאורלי.
חזה אוויר בלחץ נוצר כאשר אוויר נכנס לחלל הפליאורה, אך כתוצאה מיצירת שסתום חד כיווני טבעי, אוויר מסוגל רק להיכנס לחלל הפלאורה ואינו מסוגל לצאת ממנו (בשונה מחזה אוויר רגיל).
משמעות הפציעה היא כי בכל שאיפה ייכנס עוד אוויר למרווח הבין-פלאורלי, אך בנשיפה אוויר לא ייצא ממנו, בניגוד לחזה אוויר פשוט. היות ובית החזה הינו מקום מוגבל, הלחץ שיצטבר במרווח הבין-פלאורלי יחל ללחוץ על איברים בקרבת האזור – הריאה, כלי דם והלב.
לחץ המופעל על הריאה ימנע ממנה להתרחב ויוביל למצב הנקרא תמט ריאה – Atelectasis.
לחץ המופעל על הוורידים הנבובים (הוורידים המרכזיים המנקזים דם לא מחומצן מהגוף חזרה ללב) יגרום לירידת החזר הדם הוורידי ללב ובכך לאי-מילוי הלב, דבר שיוביל לכך שהלב לא יוכל לספק דם לגוף בעת סיסטולה וייווצר מצב שנקרא הלם קרדיוגני.
חזה אוויר בלחץ הינו מצב מסכן חיים אשר יכול להרוג בטווח המיידי ודורש טיפול מהיר.
הסימנים זהים לסימנים של חזה אוויר פשוט אך מוחמרים:
בשלב זה חשוב לומר שהפגיעות יכולות להיות משולבות – דהיינו חזה אוויר ודם (Hemopneumothorax) וחזה אוויר ודם בלחץ (Tension Hemopneumothorax).