פגיעות ראש ועמוד שדרה קורס 30 שעות

שעור מספר 19

פגיעות ראש ועמוד שדרה

זעזוע מוח

זעזוע מוח מוגדר כפגיעת ראש קהה – פגיעה רחבה בכל המוח, ומתרחש כאשר המוח מתנגש בדפנות הגולגולת עקב מכת ראש חמורה. פגיעה זאת בד”כ איננה משאירה נזקים משמעותיים לטווח הארוך ובדרך כלל מהווה פגיעה יחסית קלה.

סימנים

  • איבוד הכרה זמני
  • איבוד זיכרון זמני
  • בחילות והקאות (הסימנים החשובים)
  • כאבי ראש, סחרחורות
  • טשטוש בראייה
  • בלבול

אין לנו אפשרות לטפל בנפגע זעזוע מוח אלא לפנותו לבית חולים להערכת חומרת מצבו וביצוע בדיקות מקיפות.

חבלות בקרקפת

חתכים

חתכים בקרקפת לרוב אינם מסכני חיים, מכיוון שהקרקפת מכילה כלי דם קטנים בלבד, אך כן מהווה סכנה לאנשים הנוטלים מדללי דם ותינוקות, כיוון שראשם גדול יחסית לגוף ולכן יכולים לדמם יותר ביחס לגודלם.

במידה ונתקלנו בחתך כזה, הטיפול יתחיל בעצירת הדימום, וימשך בניקוי האזור. בדרך כלל מדובר בחתך שטחי בלבד. במידה ולא, יש לפנות את הנפגע לביצוע תפרים/הדבקה ע”י צוות רפואי.

 

שברים בגולגולת

ישנם סוגים לא מעטים של שברים בגולגולת. לרוב הסימנים יכללו כאבים, סיפור של חבלה קודמת, רגישות במקום ואף שינוי צורה של הגולגולת הנראה לעין. נשתדל שלא לגעת באזור, מחשש להרעת השבר, ונדווח לצוות הרפואי.

שבר בסיס גולגולת

שבר בסיס גולגולת הינו שבר מסוכן ביותר היות ובסיס הגולגולת מהווה את הרצפה ששומרת את המוח במקומו ושבר במיקום זה יכול להביא לפגיעה מוחית קהה וחדה.

הסימנים הייחודיים לשבר בבסיס הגולגולת הם המטומות מסביב לעיניים (Raccoon’s eyes) ובמסטואיד (מאחורי האוזניים, Battle signs) ויציאת נוזל CSF (נוזל התוך גולגולתי) מהאף והאוזניים.

כמו כן, סימנים נלווים של פגיעות ראש כמו שינוי במצב הכרה, בחילות, הקאות, סחרחורות וכו’.

* סימנים אלו הינם סימנים מאוחרים של הפגיעה. בסמוך להתרחשותה לא תהיה לנו דרך לזהות את מקום השבר.

.

דימום תוך גולגולתי

דימום תוך גולגולתי יכול להופיע בין כל אחת משכבות ההגנה של המוח. הגורם לדימום יכול להיות חבלתי, ספונטני, יל”ד ועוד.

 

הדימום יכול להיות:

 

  • דימום בין קרום הדורה והגולגולת
  • דימום בין קרום הדורה לארכנואיד
  • דימום בין קרום הארכנואיד לקרום הפיה
  • בתוך רקמת המוח תחת שכבת הפיה

בקורס זה לא נתעמק בסממנים הייחודיים לכל דימום. עם זאת, חשוב לזכור כי לחלק מהחולים יופיעו סימפטומים, חלקם מאוחרים. היעדר סימפטומים אינו מצביע על היעדר דימום.

 

אם כן, מדוע דימום בתוך הגולגולת הוא כל כך מסוכן?

 

מנגנון ההתדרדרות דימום תוך גולגולתי:

  1. דימום מכלי דם במוח
  2. ירידה באספקת הדם למוח
  3. המוח נותן פקודה להעלאת לחץ דם
  4. הדימום גובר

עליית הלחץ התוך-גולגולתי כתוצאה מהדימום המוגבר עלולה להוביל למשולש קושינג- עליית לחץ הדם, האטה בדופק ושינוי בדפוס הנשימה.

פגיעות עמוד שדרה/עמוד שדרה צווארי

הבעיה בפגיעות עמ”ש/עמש”צ היא שבדרג טרום בית החולים כמעט בלתי אפשרי לאבחן פגיעות כאלו, אלא ניתן אך ורק לחשוד בהם ע”פ סיפור מקרה (תאונת דרכים/נפילה מגובה וכו’); שיתוק מגובה ספציפי או עור סמוק, חם ויבש ממקום הפגיעה ומטה.

הסכנה בפגיעה זו היא החמרת הפגיעה הקיימת בעמ”ש לאחר הזזת/הנעת החולה. על דרכים כיצד להזיז/לפנות נפגע שכזה נדון בשיעור המעשי.

הידעת?

זעזוע מוח נגרם בשל חבלה בראש. המוח עשוי מרקמה רקה ומצוי בתוך מעטפת הגנה בתוך הגולגולת. בעת חבלה, המוח זז בתוך המעטפת הזאת. הסימפטומים יכולים להופיע מייד או לאחר שבועות וכוללים בחילות. מכיוון שלילדים יש ראש גדול יותר ביחס לגופם מאשר מבוגרים ובשל ההתנהגות המאפיינת ילדים, הם נוטים להיות מעורבים יותר בתאונות הגורמות לזעזועי מוח. כאשר אתה חושד לזעזוע מוח אצל ילדך או אצל כל אדם אחר יש לשים לב לשינויים בהתנהגותו ובהרגשתו ואין לתת לו תרופות כנגד כאב ראש כמו אספירין.

פרפריות פלסטר
₪20
מארז אצבעוניות גומי לחבישה
₪39
פח מחטים
₪30
תרסיס קירור מתוצרת PIC 150 מ”ל
₪20
נגישות
צריכים עזרה?
Call Now Button