הכשת נחש – עזרה ראשונה

הכשת נחש – עזרה ראשונה

מה עושים בהכשת נחש? כמה זמן יש לי? נחש קטן גם מסוכן?

נחשים שזורים בחיינו עוד מסיפור בראשית, הנחש מסמל גם רוע וסכנה בסיפורים נוספים בתרבויות שונות אך מאידך הוא גם סמל לרפואה, בני ישראל שהוכשו בדרך אל הארץ הביטו בנחש הנחושת ונרפאו.
חיל הרפואה הישראלי משתמש בנחש הנחושת כסמל היחידה שלו, גם הצנחנים משתמשים בנחש כסמל היחידה ושמות הגדודים של החטיבה נושאים כולם שמות של מיני נחשים ארסיים, אפעה 890, צפע 202, שרף 5135 ופתן 101.

פחד מנחשים

יש אנשים שאפילו חלום על נחש יעורר בהם אי שקט, במקרים רבים הפחד מנחשים אינו מוצדק, יחד עם זאת חשוב לדעת שהפחד עצמו עלול לגרום להתקף חרדה במקרים מסויימים והנפגע יזדקק במקרים מסויימים לטיפול, התקף חרדה במקביל להכשת נחש יהיה במקרים רבים מסוכן בהרבה, זאת בשל העובדה שלחץ הדם מואץ בהתקפים שכאלה.
עלייה בדופק תגרום להתפשטות מהירה של הארס, לכן יהיה נכון לומר שאנשים שסובלים מהרפטופוביה יהיו בסכנה גדולה יותר בעת הכשת נחש, פרט לפוביה מזוחלים (הרפטופוביה) קיימת פוביה ספציפית לנחשים בלבד אופידיופוביה.

עזרה ראשונה בהתקף חרדה

בניגוד להתקף חרדה שלא כולל הכשת נחש, בהתקף חרדה שכולל הכשה לא נבצע הליכה או מתיחות שיכולות להגרום להידרדרות במקרה הנ"ל.
מומלץ להרגיע את הנפגע ולא להוסיף לו לחץ נוסף, למשל הזעקת אמבולנס חשוב שתעשה בקור רוח ולא בהיסטריה.
נחשים בישראל
בישראל יש מגוון עשיר של סוגי נחשים, 41 מינים בסך הכל ומתוכם יש 9 מינים שהם ארסיים, 9 מינים שהם תת – ארסיים וכל השאר אינם בעלי ארס כלל, חלק מהמינים אינם נושכים גם אם נוגעים בהם (נחש מים למשל).
בישראל ניתן למצוא מינים שונים באזורים שונים, ישנם מינים שמותאמים לחיים על פסגות החרמון כמו צפע החרמון, ישנם מינים שמותאמים לחיים בחולות המדבר, כמו העכן קטן וישנם מיני נחשים שמותאמים לחיים בחורש וביער, למשל התלום קשקשים והצפע המצוי.
יש נחשים שיודעים לשחות, יש נחשים שיודעים לטפס ולמעשה ניתן למצוא נחש בכל מקום בבית או בגינה מהשירותים דרך המזגן ועד לבריכת השחייה הביתית.
הנחשים הנפוצים ביותר בסמוך ובתוך מגורי האדם הם:
⦁ צפע מצוי (ארסי).
⦁ זעמן שחור (אינו ארסי).
⦁ זעמן זיתני (אינו ארסי).
⦁ זעמן מטבעות (אינו ארסי).

נחשים ארסיים בישראל

ניתן למצוא נציג ארסי בכל אזור בישראל, רוב המינים חיים במדבר אך גם בחרמון ניתן למצוא נחשים ארסיים, למשל את צפע החרמון וגם באזור הגלבוע והבקעה ישנם נציגים נוספים כמו האפעה המגוון.
נחשים ארסיים בכינרת יכולים להימצא בקירבת חופי הכינרת או אפילו שוחים בתוכה, המין הארסי שחי באזור זה הוא הצפע המצוי, הצפע יודע לשחות וגם מטיב לטפס על צמרות עצים ושיחים גבוהים בחיפוש אחר ציפורים או מכרסמים.
בעבר היה ניתן למצוא בארץ מין נוסף של נחש ארסי, צפע מזרחי (Macrovipera lebetina).

רשימת נחשים ארסיים בישראל:

1. צפע מצוי Daboia palaestinae))
2. צפע החרמון(Montivipera bornmuelleri)
3. שפיפון (Pseudocerastes)
4. פתן שחור (Desert Cobra)
5. צפעון שחור (Atractaspis engaddensis)
6. עכן קטן (Cerastes vipera)
7. עכן גדול (Cerastes gasperettii)
8. עכן חרטומים (Cerastes cerastes)
9. אפעה מגוון (Echis coloratus)

 

 

עזרה ראשונה בהכשת נחש

אחת השאלות הנפוצות ביותר בנושא "כמה זמן יש לי?", אז שמדברים על הכשת נחש התשובה מאוד מורכבת ולמעשה אין תשובה אחידה, ישנם משתנים רבים (גם אצל הנחש וגם אצל הנפגע) שיכולים להשפיע על המהירות ועוצמת התגובה של הגוף לארס.
בין המשתנים שישפיעו על מהירות ועוצמת התגובה לארס הנחש, ניתן למנות את משקל הנפגע, בעיות לבביות, התגובה הנפשית לאירוע ההכשה, סוג ההכשה (יבשה), מין הנחש, אלרגיה של הנפגע ועוד.
אנשים שסובלים מאלרגיה מסכנת חיים לארס של הנחש, יכולים להיכנס למצב של סכנת חיים תוך דקות בודדות, למעשה גם בבית החולים לא ממהרים לתת נסיוב לנפגע, לפני ששוללים אלרגיה.

סימנים לאלרגיה:
קושי בנשימה.
קושי בבליעת מזון.
בצקות.
פריחה.
גרד.
כאבי בטן.
בחילות.
הקאות.
הידרדרות במצב ההכרה.
ירידה בלחץ הדם.

רוב האלרגיות אינן מסכנות חיים ואלרגיה לארס נחשבת לנדירה יחסית לאלרגיה למזונות שונים (קיווי, חלב, שומשום וכו'), יחד עם זאת חשוב להיות ערניים לסכנה ולדווח למוקד במידה ומופיעים תסמינים.
בכל מקרה הכשה יש צורך להתייחס להכשה כסכנת חיים, הזעיקו עזרה ממוקד מגן דוד אדום 101 והיו קשובים להוראות המוקד.
השלב הראשון בטיפול בטיחות (עוד לפני שהזעקנו עזרה), שלב הבטיחות בא לידי ביטוי במקרה של הכשה בהרחקה של אנשים ובע"ח מהאזור, אין לנסות לפגוע בנחש אין בכך שום צורך רפואי, ניתן וחשוב לצלם רק אם אפשר לבצע את הצילום ללא סיכון יעשה תוך שמירה על מרחק של לפחות 2 מטר, במידה והנחש נכנס לסבך של צמחייה צפופה אסור לעקוב אחריו.
במקרים מסויימים, הכשה שנייה יכולה להיות יותר מסוכנת מההכשה הראשונה, הרגיעו את הנפגע והסירו תכשיטים או פריטי לבוש לוחצים מאזור ההכשה, מייד לאחר מכן קבעו את הגפה שנפגעה לגוף.

בסרטון הנ"ל תוכלו לראות כיצד מבצעים קיבוע 90 מעלות ליד, זו הזוית הנפוצה שבה הנפגע יגיע אלינו אבל חשוב לציין שיכול להיות שנצטרך לבצע קיבוע אחר, קיבוע 180 מעלות או קיבוע 45 מעלות.
השתמשו במים וסבון (בלבד) לניקוי מקום ההכשה והמשיכו בהרגעה של הנפגע.
במידה והייתה הידרדרות שבה הנפגע איבד את ההכרה ואת הנשימה, התחילו בביצוע פעולות החייאה מצילות חיים.

מה אסור לעשות במתן עזרה ראשונה לנפגע הכשה.

אסור לעודד הקאה.
אסור לתת מזון.
אסור להניח חסם עורקים.
אסור לחתוך את מקום ההכשה.
אסור לנסות למצוץ את הארס.
אסור לקרר את האזור.
אסור לנסות לתפוס את הנחש.
הפעולות הנ"ל לא יטיבו עם הנפגע, למרות שזה נראה מידי פעם בתוכניות קומדיה אז לא, גם למצוץ את הארס מהאזור לא יעזור ורק יכול לגרום לנזק.

איך נמנעים מהכשה?

הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה, אם לא תתעסקו איתם הם לא יתעסקו איתכם.
הנחש מתייחס לארס כמו שהוא, משאב מוגבל שנועד בעיקר לספק לו מזון.
הנחש ינסה לעשות הכל כדי להימנע מלהכיש, נשיפות אזהרה, ניסיון הימלטות וכניסה למסתור זמין.
במידה ונתקלתם בנחש בבית או בגינה, שמרו על מרחק וקשר עין והזמינו לוכד נחשים, במידה ונתקלתם בנחש בטבע שמרו על מרחק והמתינו עד שיתרחק ביוזמתו.
גם בגינה וגם בטבע אסור לנסות לתפוס את הנחש, לנסות לגעת בנחש, לזרוק עליו חפצים וכו'.
עדיין יכול להיווצר מצב שבו הפתענו והופתענו, לדוג' הליכה עם כפכפים בגינה, הנחש לא שם לב להיתקרבות המהירה שלנו הופתע מהרגל שכמעט פגעה לו בראש והכיש.
אם אתם בטיול הקפידו לנער את הנעליים בבוקר, לכו בשבילים מסומנים ואל תיכנסו לצמחייה צפופה, הימנעו מלהפוך אבנים וסלעים ושימו לב איפה אתם יושבים.

מה מרחיק נחשים?

אין דרך יעילה להרחיק נחשים מהבית או הגינה, מצד שני יש פעולות שיורידו באופן משמעותי את הסיכוי שהנחש ירצה להיכנס לגינה שלנו ולהישאר בה.
הדבר החשוב ביותר הוא טיפול במקורות מזון, תדאגו להדברה במידה ויש מכרסמים בבית או בגינה, הימנעו מגידול של בע"ח בחצר (ארנבים, שרקנים ציפורים וכו').
זרקו גרוטאות מיותרות, מערומים של גרוטאות יכולים לשמש מסתור לנחש, בנוסף תקפידו לגזום צמחייה צפופה ולפנות את הגזם באופן שוטף.

הכשת נחש לא ארסי

למעשה הכשה לללא ארס היא נשיכה, השימוש במילה הכשה לרוב נעשה שמדברים על נחש ארסי.
ככלל נתייחס לכל הכשה כמסוכנת, במידה והנחש זוהה כנחש ללא ארס על ידי איש מקצוע עדיין חשוב לחטא את המקום ולוודא שיש חיסון טטנוס בתוקף.

זעמן מטבעות, נחש ללא ארס.

נחש קטן

ברוב המקרים גודל הנחש לא מהווה אינדיקציה לגבי המין וסוג הארס של הנחש, רוב ההכשות בישראל מתבצעות על ידי נחשי צפע, הצפע המצוי (בניגוד לצפע החרמון) מטיל ביצים, האבקועים הצעירים ארסיים מהרגע שבו יצאו מהביצה, מצד שני אם מדובר בהכשה של נחש שחור קטן אז אנחנו מתמודדים עם הכשה של צפעון שחור או פתן שחור, הזעמן השחור משנה את צבעו לשחור רק במהלך ההיתבגרות.

הכשות של צפעון שחור ופתן שחור יהיו נדירות מאוד, המינים הללו חיים באזורים דלילים באוכלוסייה אנושית, יחד עם זאת חשוב לציין שלשני המינים הנ"ל אין נסיוב לארס, למעשה הנסיוב שזמין בבתי חולים בארץ מתאים לטיפול בהכשות של צפע מצוי או אפעה מגוון בלבד.

נגישות
צריכים עזרה?
Call Now Button